Zankomity domowy graham
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Pieczywo z mąki typu graham zazwyczaj jadamy w postaci bułeczek. Tymczasem domowy chleb typu graham jest również wspaniałym uzupełnieniem menu i bazą do przepysznych kanapek. Jak go upiec w domu?
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki razowej graham
- 35 g drożdży
- 380 ml ciepłej wody
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski, aby dobrze się napowietrzyła. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki.
- Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ok 10 minut.
- Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i odstawić na 0,5 godziny.
- Po kolejnym zagnieceniu ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i znów odstawić.
- Po 40 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość, wtedy wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.
- Piec około 60 min, wyjąć z piekarnika i foremki i studzić na drucianej podstawce.