Tosty z kalafiorem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Kalafior, zdrowy i niskokaloryczny, można jadać na tysiące sposobów. Warzywo lubi dodatek ziół, cebuli i czosnku. Zapiekany na chlebie jest świetną przekąską lub daniem na kolację.
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior lub pół dużego
 - 2 jajka na twardo
 - 2 małe cebule
 - pęczek natki z pietruszki
 - 2 łyżki majonezu
 - 2-3 łyżeczki keczupu
 - 1 cytryna
 - suszone pomidory z zalewy olejowej
 - chleb pełnoziarnisty
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podziel na różyczki i namocz na 15 minut w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.
 - Zagotuj około 1,5 wody, dodaj pół łyżeczki do kawy soli i tyle samo cukru. Do wrzącej wody wrzuć różyczki kalafiora i gotuj około 5 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
 - Jajka ugotuj na twardo. Suszone pomidory odsącz z zalewy. Cebule drobno posiekaj.
 - Pokrój wystudzonego kalafiora w kostkę.
 - Posiekaj jajka na twardo.
 - Wymieszaj cebulę, kalafiora i jajka.
 - Posiekaj natkę z pietruszki i dodaj do kalafiora.
 - Do filiżanki włóż dwie łyżki majonezu i dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj dwie łyżeczki keczupu i wymieszaj.
 - Dodaj sos do kalafiora i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
 - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj kromki chleba pełnoziarnistego i skrop je oliwą (opcjonalnie).
 - Na każdą kromkę nałóż łyżkę sałatki z kalafiora i połóż plaster suszonego pomidora. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.