Tosty z kalafiorem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kalafior, zdrowy i niskokaloryczny, można jadać na tysiące sposobów. Warzywo lubi dodatek ziół, cebuli i czosnku. Zapiekany na chlebie jest świetną przekąską lub daniem na kolację.
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior lub pół dużego
- 2 jajka na twardo
- 2 małe cebule
- pęczek natki z pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki keczupu
- 1 cytryna
- suszone pomidory z zalewy olejowej
- chleb pełnoziarnisty
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podziel na różyczki i namocz na 15 minut w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.
- Zagotuj około 1,5 wody, dodaj pół łyżeczki do kawy soli i tyle samo cukru. Do wrzącej wody wrzuć różyczki kalafiora i gotuj około 5 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo. Suszone pomidory odsącz z zalewy. Cebule drobno posiekaj.
- Pokrój wystudzonego kalafiora w kostkę.
- Posiekaj jajka na twardo.
- Wymieszaj cebulę, kalafiora i jajka.
- Posiekaj natkę z pietruszki i dodaj do kalafiora.
- Do filiżanki włóż dwie łyżki majonezu i dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj dwie łyżeczki keczupu i wymieszaj.
- Dodaj sos do kalafiora i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj kromki chleba pełnoziarnistego i skrop je oliwą (opcjonalnie).
- Na każdą kromkę nałóż łyżkę sałatki z kalafiora i połóż plaster suszonego pomidora. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.