Tosty francuskie z dodatkami – ŁATWY PRZEPIS

2021-03-29
Delfina
Tosty francuskie z dodatkami – ŁATWY PRZEPIS
Autor: thinkstockphotos.com Tosty francuskie najczęściej podawane są ze słodkimi dodatkami
średni
25 min
4

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! W weekend mamy więcej czasu, by zjeść coś super – np. francuskie tosty. Poznaj przepis inspirowany hotelowym menu. 

SKŁADNIKI

  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cukru-pudru (opcjonalnie),
  • łyżeczka masła
  • dodatki: świeże owoce, np. maliny, truskawki, borówki amerykańskie, ananas, serek wiejski, serek waniliowy, miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlewamy mleko, dosypujemy cynamon, ewentualnie cukier puder i moczymy krótko pieczywo
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajko i moczymy w nim już lekko wilgotne po mleku tosty.
  • Rozgrzewamy masło na patelni i układamy kromki, smażąc kilka minut, aż się zarumienią.
  • Podajemy ciepłe tak, by każdy mógł sobie ułożyć wybrane dodatki.
Delfina