Tosty francuskie z dodatkami – ŁATWY PRZEPIS
2021-03-29
średni
25 min
4
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! W weekend mamy więcej czasu, by zjeść coś super – np. francuskie tosty. Poznaj przepis inspirowany hotelowym menu.
SKŁADNIKI
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- szczypta cynamonu,
- szczypta cukru-pudru (opcjonalnie),
- łyżeczka masła
- dodatki: świeże owoce, np. maliny, truskawki, borówki amerykańskie, ananas, serek wiejski, serek waniliowy, miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlewamy mleko, dosypujemy cynamon, ewentualnie cukier puder i moczymy krótko pieczywo
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko i moczymy w nim już lekko wilgotne po mleku tosty.
- Rozgrzewamy masło na patelni i układamy kromki, smażąc kilka minut, aż się zarumienią.
- Podajemy ciepłe tak, by każdy mógł sobie ułożyć wybrane dodatki.