Słodki omlet z kaszy jaglanej i poppingu - nasion amarantusa [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Prażone nasiona amarantusa, tzw. popping, można dodawać do wielu potraw. Tym razem proponujemy omlet z kaszą jaglaną i amarantusem. To propozycja zwłaszcza dla dzieci i osób na lekkostrawnej diecie oraz dla bezglutenowców - popping ani kasza jaglana nie zawiera bowiem glutenu. Sprawdź, jak zrobić słodki i pożywny omlet.
SKŁADNIKI
- 5 dag kaszy jaglanej
- 4 dag poppingu (czyli prażonych nasion amarantusa)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 2 dag masła
- 5 dag miodu
- 100 ml śmietany
- 1/2 melona
- 2-4 łyżki dowolnego syropu owocowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno zmieloną kaszę jaglaną wymieszaj z cukrem i połową wanilii. Dodaj wodę i jajka. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut, żeby ciasto urosło.
- Melona obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj masło, popping, miód, śmietanę, resztę wanilii i gotuj do momentu, aż melon będzie szklisty. Gdy ostygnie, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię. Omlety smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem polej syropem.