Quiche z szynką, porami i anchois - eleganckie i pożywne danie na zimową kolację

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Quiche z szynką, porami i anchois
Autor: materiały prasowe Kamis Quiche z szynką, porami i anchois - smaczne i eleganckie danie z kuchni francuskiej.
łatwy
40 min
4

Quiche to wypiek z kruchego ciasta z nadzieniem zalanym jajeczno-śmietanową masą. Danie pochodzi z kuchni francuskiej.

 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/3 pora
  • 200 g szynki
  • 4 jaja
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schłodzonym ciastem francuskim wylep małe foremki.
  • Zapiekaj 10-15 minut w temp. 185 st. C.
  • Szynkę podsmaż z porem, dopraw solą i pieprzem, ułóż w foremkach, dodaj anchois.
  • Zalej masą przygotowaną ze śmietany, jaj i ziół prowansalskich.
  • Całość ponownie zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C.
materiały prasowe Kamis