Quiche z szynką, porami i anchois - eleganckie i pożywne danie na zimową kolację
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Quiche to wypiek z kruchego ciasta z nadzieniem zalanym jajeczno-śmietanową masą. Danie pochodzi z kuchni francuskiej.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/3 pora
- 200 g szynki
- 4 jaja
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny mielony
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schłodzonym ciastem francuskim wylep małe foremki.
- Zapiekaj 10-15 minut w temp. 185 st. C.
- Szynkę podsmaż z porem, dopraw solą i pieprzem, ułóż w foremkach, dodaj anchois.
- Zalej masą przygotowaną ze śmietany, jaj i ziół prowansalskich.
- Całość ponownie zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C.