Przepis na serowy suflet z brokułami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Suflet to popularny deser z jajek, który można przyrządzać na różne sposoby. Poznajcie więc przepis na suflet z brokułami, delikatną piankową przekąskę podawaną dodatkowo z serem. Tak przyrządzony suflet brokułowy z parmezanem będzie doskonałą opcja na podwieczorek lub lekką kolację.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mrożonych brokułów
- 5 jajek
- 1 szklanka startego twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- pół łyżeczki soli
- szczypta mielonego białego pieprzu
- 5 jaj
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mrożone brokuły ugotuj al dente w osolonej wodzie i ostudź. Wystudzone dobrze odsącz, zmiksuj za pomocą blendera i przełóż do wysokiej miski.
- Dodaj starty ser, żółtka jaj i śmietanę. Wszystko zmiksuj i odstaw na bok.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z masą serowo-brokułową.
- Całość przypraw solą i pieprzem, przełóż do wysmarowanych masłem kokilek.
- Suflety piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C bez uchylania drzwiczek.
- Suflety brokułowe podawaj na gorąco, tuż po wyjęciu go z piekarnika.