Przepis na serowy suflet z brokułami

2021-03-29
suflet brokulowy
Autor: Shutterstock Suflet z brokułami
łatwy
45 min
4

Suflet to popularny deser z jajek, który można przyrządzać na różne sposoby. Poznajcie więc przepis na suflet z brokułami, delikatną piankową przekąskę podawaną dodatkowo z serem. Tak przyrządzony suflet brokułowy z parmezanem będzie doskonałą opcja na podwieczorek lub lekką kolację.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mrożonych brokułów
  • 5 jajek
  • 1 szklanka startego twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • 5 jaj

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mrożone brokuły ugotuj al dente w osolonej wodzie i ostudź. Wystudzone dobrze odsącz, zmiksuj za pomocą blendera i przełóż do wysokiej miski.
  • Dodaj starty ser, żółtka jaj i śmietanę. Wszystko zmiksuj i odstaw na bok.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z masą serowo-brokułową.
  • Całość przypraw solą i pieprzem, przełóż do wysmarowanych masłem kokilek.
  • Suflety piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C bez uchylania drzwiczek.
  • Suflety brokułowe podawaj na gorąco, tuż po wyjęciu go z piekarnika.