Placuszki z serka homogenizowanego z tartym jabłkiem - idealne na śniadanie, deser, kolację
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Placuszki z serka homogenizowanego z tartym jabłkiem są proste do przygotowania, smaczne i delikatne. Można je podawać nie tylko posypane cukrem pudrem, ale też z dodatkiem miodu lub kwaskowatego dżemu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- ok. 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 opakowanie. budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 1 jabłko
- do smażenia: masło klarowane/olej
- cukier puder do obsypania placków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W naczyniu umieszczamy obie mąki, mleko, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, serek homogenizowany oraz jajka. Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji.
- Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Smażymy placuszki z obu stron na złoto na niezbyt mocno rozgrzanej patelni - żeby usmażyły się także w środku zanim się zrumienią.
- Podajemy posypane cukrem pudrem - można dodać do niego odrobinę cynamonu - jeśli lubimy.