Placuszki z serka homogenizowanego z tartym jabłkiem - idealne na śniadanie, deser, kolację

Placuszki z serka homogenizowanego z tartym jabłkiem - idealne na  śniadanie, deser, kolację
Autor: Shutterstock Proste do przygotowania placuszki z serka homogenizowanego z tartym jabłkiem sprawdzą się na śniadanie, a także na podwieczorek.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Placuszki z serka homogenizowanego z tartym jabłkiem są proste do przygotowania, smaczne i delikatne. Można je podawać nie tylko posypane cukrem pudrem, ale też z dodatkiem miodu lub kwaskowatego dżemu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • ok. 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie. budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 1 jabłko
  • do smażenia: masło klarowane/olej
  • cukier puder do obsypania placków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu umieszczamy obie mąki, mleko, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, serek homogenizowany oraz jajka. Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji.
  • Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko, mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Smażymy placuszki z obu stron na złoto na niezbyt mocno rozgrzanej patelni - żeby usmażyły się także w środku zanim się zrumienią.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem - można dodać do niego odrobinę cynamonu - jeśli lubimy.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej