Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek
2022-05-19
łatwy
10 min
4
Parówki w cieście naleśnikowym smażone w głębokim tłuszczu to wynalazek brytyjskiego street foodu. Panierowane i smażone parówki można kupić w nieomal każdym food trucku. Ogólnie dostępne kiełbaski zastąpiły coraz droższą rybę z frytkami. Oto łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek z parówek.
SKŁADNIKI
- 4 parówki dobrej jakości
- 2 jajka rozmiar M
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 100 ml oleju do smażenia
- keczup do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z parówek zdjąć polietylenową osłonkę.
- Jajka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do głębokiego talerza lub miski.
- Olej rozgrzać.
- Parówki panierować dwukrotnie. Kolejno w jajku, mące i ponownie w jajku i mące.
- Panierowane parówki smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony.
- Podawać z keczupem.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?