Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek

2021-01-05
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek
Autor: Shutterstock Parówki w chrupiącym cieście naleśnikowym to brytyjska przekąska, która stała się przebojem
łatwy
10 min
4

Parówki w cieście naleśnikowym smażone w głębokim tłuszczu to wynalazek brytyjskiego street foodu. Panierowane i smażone parówki można kupić w nieomal każdym foodtrucku. Ogólnie dostępne kiełbaski zastąpiły coraz droższą rybę z frytkami. Oto łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek z parówek. 

Składniki

4 parówki dobrej jakości

2 jajka rozmiar M

5-6 łyżek mąki pszennej

1 szczypta soli

100 ml oleju do smażenia

keczup do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z parówek zdjąć polietylenową osłonkę.

Jajka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do głębokiego talerza lub miski.

Olej rozgrzać.

Parówki panierować dwukrotnie. Kolejno w jajku, mące i ponownie w jajku i mące.

Panierowane parówki smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony.

Podawać z keczupem.