Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek

Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek
Autor: Shutterstock Parówki w chrupiącym cieście naleśnikowym to brytyjska przekąska, która stała się przebojem
łatwy
10 min
4

Parówki w cieście naleśnikowym smażone w głębokim tłuszczu to wynalazek brytyjskiego street foodu. Panierowane i smażone parówki można kupić w nieomal każdym food trucku. Ogólnie dostępne kiełbaski zastąpiły coraz droższą rybę z frytkami. Oto łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek z parówek. 

SKŁADNIKI

  • 4 parówki dobrej jakości
  • 2 jajka rozmiar M
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml oleju do smażenia
  • keczup do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z parówek zdjąć polietylenową osłonkę.
  • Jajka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do głębokiego talerza lub miski.
  • Olej rozgrzać.
  • Parówki panierować dwukrotnie. Kolejno w jajku, mące i ponownie w jajku i mące.
  • Panierowane parówki smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony.
  • Podawać z keczupem.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej