Owsianka z zarodkami pszennymi i owocami

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Owsianka z zarodkami, ziarnami i owocami
Autor: miesięcznik Zdrowie|photos.com Dorzuć do owsianki zarodki pszenne i ziarna - będzie zdrowo i smacznie
łatwy
15 min
4

Na śniadanie wypróbuj przepis na owsiankę z zarodkami pszennymi, pestkami i świeżymi owocami.  Owsianka w takiej wersji będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • Szklanka mleka (możesz ją zastąpić napojem sojowym)
  • 65 g płatków owsianych
  • 15 dag wybranych owoców świeżych (banan, jabłko, gruszka), mrożonych (wyłóż je przedtem na sicie i rozmróź) lub suszonych
  • Łyżeczka zarodków pszennych
  • Łyżeczka pestek dyni
  • Łyżeczka nasion słonecznika
  • Łyżeczka miodu
  • Cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane wsyp do mleka, gotuj na małym ogniu kilka minut, aż owsianka zgęstnieje (mieszaj, by nie przypalić).
  • Dodaj zarodki pszenne, miód i cynamon do smaku, wymieszaj.
  • Owsianką napełnij miskę, dodaj pokrojone na małe kawałki owoce, posyp ziarnami słonecznika i dyni.
miesięcznik Zdrowie