Owsianka PALEO z suszonym śliwkami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Owsianka paleo z suszonymi śliwkami to ukłon w stronę najstarszej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj kleiku przygotowanego z mąki migdałowej bogatej w magnez i białko. Natomiast suszone śliwki dostarczają substancje odżywcze nazywane fenolami, które chronią komórki. Tak przygotowana owsianka ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na skórę, jest również dobrym źródło białka. Przepis na owsiankę paleo pochodzi z książki Tylko owsianki z Zielonej Serii wydawnictwa Buchmann.
Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach
SKŁADNIKI
- 60 g mąki migdałowej
- 180 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu (najlepiej nieprzetworzonego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta kardamonu
- 3 suszone śliwki
- 1 łyżeczka masła migdałowego
- 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj mleko kokosowe. Dodaj mąkę migdałową, miód, cynamon i kardamon.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
- Mocz suszone śliwki w wodzie przez 2 minuty, następnie przez minutę rozgrzewaj je w rondelku.
- Przełóż owsiankę do miski, udekoruj suszonymi śliwkami, masłem migdałowym i nasionami konopi.