Owsianka PALEO z suszonym śliwkami

2021-03-29
Fern Green, Jessica Oldfield
Owsianka PALEO z suszonym śliwkami
Autor: Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris Paleolityczny kleik z mąki migdałowej z dodatkiem suszonych śliwek to świetny pomysł na zdrowe pełnowartościowe śniadanie. 
łatwy
15 min
4

Owsianka paleo z suszonymi śliwkami to ukłon w stronę najstarszej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj kleiku przygotowanego z mąki migdałowej bogatej w magnez i białko. Natomiast suszone śliwki dostarczają substancje odżywcze nazywane fenolami, które chronią komórki.  Tak przygotowana owsianka ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na skórę, jest również dobrym źródło białka.  Przepis na owsiankę paleo pochodzi z książki Tylko owsianki  z  Zielonej Serii wydawnictwa Buchmann. 

Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach

SKŁADNIKI

  • 60 g mąki migdałowej
  • 180 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu (najlepiej nieprzetworzonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  •  
  • 3 suszone śliwki
  • 1 łyżeczka masła migdałowego 
  • 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj mleko kokosowe. Dodaj mąkę migdałową, miód, cynamon i kardamon.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
  • Mocz suszone śliwki w wodzie przez 2 minuty, następnie przez minutę rozgrzewaj je w rondelku.
  • Przełóż owsiankę do miski, udekoruj suszonymi śliwkami, masłem migdałowym i nasionami konopi.
Fern Green, Jessica Oldfield