Omlet ze szpinakiem i salsą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Poznaj prosty przepis na omlet ze szpinakiem i salsą domowej roboty. Smaczny, sycący, po prostu pyszny! Świetna opcja na kolację lub, jeśli masz czas i ochotę, także na śniadanie.
SKŁADNIKI
- Omlet:
- 3 duże jajka
- 4 białka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- tłuszcz do smażenia
- posiekany ząbek czosnku
- 1,5 szklanki posiekanych liści świeżego szpinaku
- 1/4 szklanki chudej śmietany
- Salsa:
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cebuli
- 3 łyżki posiekanych liści bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidorki pokrój na ćwiartki i włóż do salaterki.
- Cebulę pokrój na cieniutkie plasterki i dołóż do pomidorków.
- Dodaj bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj (niekoniecznie), przykryj i odstaw na przynajmniej 30 minut.
- Salsę można przygotować dzień wcześniej. Po wyjęciu z lodówki warto poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową - wtedy jest najlepsza.
- Przygotowanie omleta: jajka i białka ubij na jednolita masę. Wciąż ubijając, dodawaj sól i pieprz. Na patelni (ok. 25 cm średnicy) roztop tłuszcz, dodaj czosnek. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
- Wrzuć na patelnię szpinak i smaż do minuty. Dodaj jajka, wymieszaj (nie na jednolita masę, chodzi tylko o połączenie składników).
- Smaż, nie mieszając, przez ok. 2,5 minuty. Przełóż na talerz, złóż na pół. Na omlet nałóż porcję salsy i udekoruj śmietaną.