Omlet ze szpinakiem i salsą

2021-03-29
MK
omlet ze szpinakiem i salsą
Autor: thinkstockphotos.com Omlet ze szpinakiem dopełni ostra salsa domowej roboty
łatwy
30 min
4

Poznaj prosty przepis na omlet ze szpinakiem i salsą domowej roboty. Smaczny, sycący, po prostu pyszny! Świetna opcja na kolację lub, jeśli masz czas i ochotę, także na śniadanie. 

SKŁADNIKI

  • Omlet:
  • 3 duże jajka
  • 4 białka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz do smażenia
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki posiekanych liści świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki chudej śmietany
  • Salsa:
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki pokrój na ćwiartki i włóż do salaterki.
  • Cebulę pokrój na cieniutkie plasterki i dołóż do pomidorków.
  • Dodaj bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj (niekoniecznie), przykryj i odstaw na przynajmniej 30 minut.
  • Salsę można przygotować dzień wcześniej. Po wyjęciu z lodówki warto poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową - wtedy jest najlepsza.
  • Przygotowanie omleta: jajka i białka ubij na jednolita masę. Wciąż ubijając, dodawaj sól i pieprz. Na patelni (ok. 25 cm średnicy) roztop tłuszcz, dodaj czosnek. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
  • Wrzuć na patelnię szpinak i smaż do minuty. Dodaj jajka, wymieszaj (nie na jednolita masę, chodzi tylko o połączenie składników).
  • Smaż, nie mieszając, przez ok. 2,5 minuty. Przełóż na talerz, złóż na pół. Na omlet nałóż porcję salsy i udekoruj śmietaną.
MK