Omlet z szynką, cebulą i natką pietruszki

omlet
Autor: Shutterstock Omlet z jajek świetnie smakuje z szynką, cebulą i natką pietruszki
łatwy
15 min
4

Omlet to świetny pomysł na śniadanie lub kolację! Oto przepis na omlet z szynką i cebulą z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki, która doskonale ożywi smak dania. Sposób przyrządzenia omletu z jajek jest niewiele trudniejszy od tradycyjnej jajecznicy, dlatego może być on smaczną odskocznią w codziennym menu. Podpowiadamy, jak zrobić sycący omlet, gdy nie masz za wiele w lodówce. 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 50 g szynku wołowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mleka 0,5%
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbij do miseczki, ubij, dodaj soli i pieprzu.
  • Szynkę pokrój w kostkę. Cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.
  • Wlej na patelnię odrobinę wody, dodaj cebulę i szynkę. Dodaj soli i pieprzu. Duś przez chwilę aż cebula zmięknie.
  • Wlej na patelnię odrobinę mleka i na nim smaż omlet. Delikatnie podważaj jego brzegi i potrząsaj lekko patelnią, aby nie dopuścić do przypalenia się.
  • Zdejmij ostrożnie omlet na talerz. Na jednej połowie połóż podduszoną cebulę i szynkę. Posyp natką. Przykryj drugą połową omletu.
  • Podziel na dwie porcje i podawaj póki jest gorący.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!