Omlet z szynką, cebulą i natką pietruszki
2021-05-13
łatwy
15 min
4
Omlet to świetny pomysł na śniadanie lub kolację! Oto przepis na omlet z szynką i cebulą z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki, która doskonale ożywi smak dania. Sposób przyrządzenia omletu z jajek jest niewiele trudniejszy od tradycyjnej jajecznicy, dlatego może być on smaczną odskocznią w codziennym menu. Podpowiadamy, jak zrobić sycący omlet, gdy nie masz za wiele w lodówce.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 50 g szynku wołowej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mleka 0,5%
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbij do miseczki, ubij, dodaj soli i pieprzu.
- Szynkę pokrój w kostkę. Cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.
- Wlej na patelnię odrobinę wody, dodaj cebulę i szynkę. Dodaj soli i pieprzu. Duś przez chwilę aż cebula zmięknie.
- Wlej na patelnię odrobinę mleka i na nim smaż omlet. Delikatnie podważaj jego brzegi i potrząsaj lekko patelnią, aby nie dopuścić do przypalenia się.
- Zdejmij ostrożnie omlet na talerz. Na jednej połowie połóż podduszoną cebulę i szynkę. Posyp natką. Przykryj drugą połową omletu.
- Podziel na dwie porcje i podawaj póki jest gorący.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!