Omlet z jabłkami i bekonem
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Jabłka i bekon - co powiesz na takie połączenie? Wypróbuj przepis na omlet z bekonem i jabłkami, w którym pięknie uzupełniają się aromat wędzonego bekonu oraz winny smak owocu. Omlet podajemy na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Doskonale pasuje do niego jasne piwo z beczki.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki mąki
- 100 g wędzonego bekonu
- 2 jabłka (antonówki lub renety)
- łyżka soku z cytryny
- łyżka masła
- sól
- listki melisy do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, obierz, przekrój, usuń nasiona. Miąższ pokrój na ósemki, skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
- Jajka roztrzep z mąką, mlekiem i szczyptą soli.
- Bekon pokrój w paski i przesmaż na maśle.
- Dołóż cząstki jabłek, rozkładając je równomiernie na patelni, powoli wlej masę jajeczną. Smaż poruszając lekko patelnią, aby rozprowadzić masę. Unoś łopatką brzegi omletu, aby nie przywierał.
- Pod koniec smażenia przykryj patelnię, aby wierzch się ładnie ściął.
- Gotowy omlet zsuń na talerz, udekoruj listkami melisy.