Omlet z jabłkami i bekonem

omlet z bekonem
Autor: thinkstockphotos.com Omlet z bekonem i jabłkami 
łatwy
10 min
4

Jabłka i bekon - co powiesz na takie połączenie? Wypróbuj przepis na omlet z bekonem i jabłkami, w którym pięknie uzupełniają się aromat wędzonego bekonu oraz winny smak owocu. Omlet podajemy na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Doskonale pasuje do niego jasne piwo z beczki. 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 100 g wędzonego bekonu
  • 2 jabłka (antonówki lub renety)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól
  • listki melisy do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyj, obierz, przekrój, usuń nasiona. Miąższ pokrój na ósemki, skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
  • Jajka roztrzep z mąką, mlekiem i szczyptą soli. 
  • Bekon pokrój w paski i przesmaż na maśle. 
  • Dołóż cząstki jabłek, rozkładając  je równomiernie na patelni, powoli wlej masę jajeczną. Smaż poruszając lekko patelnią, aby rozprowadzić masę. Unoś łopatką brzegi omletu, aby nie przywierał.
  • Pod koniec smażenia przykryj patelnię, aby wierzch się ładnie ściął.
  • Gotowy omlet zsuń na talerz, udekoruj listkami melisy.
Joanna Anczura
więcej