Omlet na lewą stronę: łatwy przepis z Tik Toka podbił internet
2021-04-30
łatwy
10 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co powiecie na omlet z soczysty w środku i chrupiący na wierzchu? Jak to zrobić? Zazwyczaj ser dodaje się omletu tuż przed złożeniem. Jednak na Tik Toku furorę robi całkiem odwrotny pomysł. Ser jest nie w środku, ale na zewnątrz. I tworzy chrupiącą warstwę! Taki omlet na lewą stronę jest pyszny! Bardzo niskowęglowodanowy i absolutnie keto! Oto łatwy przepis z Tik Toka, który podbił internet. Częstujcie się!
SKŁADNIKI
- Na omlet na lewą stronę:
- 60 g tartego sera żółtego np. mieszanki mozzarelli i cheddara
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz
- Oraz dodatki:
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 50 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 6-8 listków bazylii
- A także:
- patelnie z nieprzywierającą powłoką
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przede wszystkim potrzebujesz patelni z nieprzywierającą powłoką. Omlet smaży się bez dodatku tłuszczu.
- Jajka wybij ze skorupek do kubeczka. Dodaj mleko i szczyptę soli. Roztrzep na jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozsyp na dnie patelni równomierną warstwę tartego sera. Daj mu stopić się. Dzięki temu ser nie będzie się mieszał z masą jajeczną, ale pozostanie na jej powierzchni. Otuli ją chrupkim kocykiem.
- Gdy ser się stopi i zacznie wrzeć, wylej rozmącone jajka. Pozwól im się ściąć. Nie musisz mieszać.
- Oprósz omlet pieprzem. Dodaj pomidorki, ser feta i porwane liście bazylii. Złóż na pół. Gotowe!
Jajka – zdrowie w skorupce