Omlet na lewą stronę: łatwy przepis z Tik Toka podbił internet

łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co powiecie na omlet z soczysty w środku i chrupiący na wierzchu? Jak to zrobić? Zazwyczaj ser dodaje się omletu tuż przed złożeniem. Jednak na Tik Toku furorę robi całkiem odwrotny pomysł. Ser jest nie w środku, ale na zewnątrz. I tworzy chrupiącą warstwę! Taki omlet na lewą stronę jest pyszny! Bardzo niskowęglowodanowy i absolutnie keto! Oto łatwy przepis z Tik Toka, który podbił internet. Częstujcie się! 

SKŁADNIKI

  • Na omlet na lewą stronę:
  • 60 g tartego sera żółtego np. mieszanki mozzarelli i cheddara
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • Oraz dodatki:
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 50 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 6-8 listków bazylii
  • A także:
  • patelnie z nieprzywierającą powłoką

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przede wszystkim potrzebujesz patelni  z nieprzywierającą powłoką. Omlet smaży się bez dodatku tłuszczu. 
  • Jajka wybij ze skorupek do kubeczka. Dodaj mleko i szczyptę soli. Roztrzep na jednolitą masę. 
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozsyp na dnie patelni równomierną warstwę tartego sera. Daj mu stopić się. Dzięki temu ser nie będzie się mieszał z masą jajeczną, ale pozostanie na jej powierzchni. Otuli ją chrupkim kocykiem. 
  • Gdy ser się stopi i zacznie wrzeć, wylej rozmącone jajka. Pozwól im się ściąć. Nie musisz mieszać. 
  • Oprósz omlet pieprzem. Dodaj pomidorki, ser feta i porwane liście bazylii. Złóż na pół. Gotowe! 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej