Omlet francuski - klasyczny sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Omlet francuski to idealna propozycja na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Ale nie dlatego, że przyrządzenie go jest skomplikowane i wymaga czasu. Wręcz przeciwnie - klasyczny omlet francuski robi się łatwo i szybko. Ale czas jest potrzebny. Na niespieszne delektowanie się jego wybornym smakiem.
SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka trzeba wybić do miski, roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Lekko ubić.
- Na patelni roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni.
- Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu.
- Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód.
- Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu, przełożyć na talerz, złożyć na pół.
- Ważne, by przyrządzić go tuż przed posiłkiem, przetrzymywany zbyt długo twardnieje. A klasyczny omlet francuski powinien być lekki i delikatny.