Omlet cesarski: przepis na austriacki Kaiserschmarren

2021-03-29
Omlet cesarski: przepis na austriacki Kaiserschmarren
Autor: thinkstockphotos.com Omlet cesarski to pyszna przekąska dla każdego. 
łatwy
20 min
4

Omlet cesarski pasuje na śniadanie i na podwieczorek. Jest nieco niechlujny i bardzo smaczny. Biszkoptowy omlet z jaj od setek lat uwielbiały dzieci, dorośli obu płci i jeden cesarz. Wielkim admiratorem puszystego omletu był właśnie austriacki monarcha Franz Josef. Kaiserschmarren to przysmak rodem z Austrii. 

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 3 dkg cukru
  • ok. 1/8 litra mleka
  • ok. 12 dkg mąki
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem, do masy dodać mąkę i rozetrzeć ją równomiernie.
  • Następnie dodać mleko.
  • Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodawać do niej masę, lekko mieszając, aby ostatecznie masa była pulchna i leciutka.
  • Smażyć omlet na maśle. 
  • Przed podaniem omlet podzielić łyżką na małe kawałki i posypać cukrem pudrem. Podawać z wybornymi powidłami śliwkowymi.