Omlet cesarski: przepis na austriacki Kaiserschmarren
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Omlet cesarski pasuje na śniadanie i na podwieczorek. Jest nieco niechlujny i bardzo smaczny. Biszkoptowy omlet z jaj od setek lat uwielbiały dzieci, dorośli obu płci i jeden cesarz. Wielkim admiratorem puszystego omletu był właśnie austriacki monarcha Franz Josef. Kaiserschmarren to przysmak rodem z Austrii.
SKŁADNIKI
- 4 białka
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 3 dkg cukru
- ok. 1/8 litra mleka
- ok. 12 dkg mąki
- masło do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzeć z cukrem, do masy dodać mąkę i rozetrzeć ją równomiernie.
- Następnie dodać mleko.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodawać do niej masę, lekko mieszając, aby ostatecznie masa była pulchna i leciutka.
- Smażyć omlet na maśle.
- Przed podaniem omlet podzielić łyżką na małe kawałki i posypać cukrem pudrem. Podawać z wybornymi powidłami śliwkowymi.