Odrywany chlebek cynamonowy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Odrywany chlebek cynamonowy sprawdza się w roli pieczywa śniadaniowego. Jest pulchny, pachnący i najlepszy jeszcze ciepły. Polecamy przepis na rwany chlebek z cynamonem - przysmak dzieci w każdym wieku, od 1 do 101 lat.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 60 g masła
- ¼ szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia.
- Dolewamy wodę i wanilię.
- W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól.
- Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.
- Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce.
- Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem.
- Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim, stroną z cynamonem do góry.
- Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.
- Kwadraty układamy pionowo w keksówce. Nic nie szkodzi, że jest luz, ciasto ładnie urośnie i wyjdzie poza foremkę.
- Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50°C wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekamy do podwojenia objętości.
- Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30-35 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.