Odrywany chlebek cynamonowy

2021-03-29
Odrywany chlebek cynamonowy
Autor: thinkstockphotos.com Odrywany chlebek cynamonowy to świetne pieczywo śniadaniowe. 
łatwy
30 min
4

Odrywany chlebek cynamonowy sprawdza się w roli pieczywa śniadaniowego. Jest pulchny, pachnący i najlepszy jeszcze ciepły. Polecamy przepis na rwany chlebek z cynamonem - przysmak dzieci w każdym wieku, od 1 do 101 lat. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  •  
  • Na nadzienie:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Dolewamy wodę i wanilię.
  • W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól.
  • Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.
  • Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce.
  • Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.
  • Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem.
  • Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim, stroną z cynamonem do góry.
  • Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.
  • Kwadraty układamy pionowo w keksówce. Nic nie szkodzi, że jest luz, ciasto ładnie urośnie i wyjdzie poza foremkę.
  • Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50°C wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekamy do podwojenia objętości.
  • Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30-35 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  •  
Redakcja
więcej