Odchudzone mini frittaty z szynką i serem - idealny sposób na resztki po świętach
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Frittata to omlet z wkładką - na sposób włoski. Jednak gdy chcemy ograniczyć dania smażone możemy przygotować efektowne mini frittaty zapiekane w piekarniku - w foremce do muffinek. Idealne danie na wykorzystanie nadmiaru jaj i świątecznych wędlin.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 100 g szynki (wędliny)
- 100 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki masła
- 100 g sera - najlepszy będzie feta, ale przepis można modyfikować
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
- Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
- Lekko przestudzony szpinak zmieszać z jajkami.
- Foremkę do muffinek natłuścić, wlać do niej masę jajeczną (powinna zająć ok. 6 wgłębień) i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok 15-20 minut - do lekkiego zrumienienia wierzchu.