Nie owsianka, nie jaglanka… To komosa ryżowa staje się hitem śniadań

2025-12-02 9:49

Szukasz ciekawego pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Ta komosa ryżowa z jabłkiem i cynamonem sprawdzi się perfekcyjnie. Nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie i pięknie się prezentuje. To idealny sposób na śniadanie dla prawdziwych mistrzów.

Nie owsianka, nie jaglanka… To komosa ryżowa staje się hitem śniadań

i

Autor: Olga Miltsova/ Shutterstock
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zdrowe i proste śniadanie. To sprawdzi się idealnie

Komosa ryżowa z jabłkiem i cynamonem to świetny sposób na przepyszne a przy okazji zdrowe śniadanie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by je przygotować, a nasyci nas bez problemu na cały dzień. To proste danie, które świetnie się sprawdzi na każdy dzień tygodnia.

Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, po ugotowaniu możemy dodać po prostu 2-3 łyżki napoju roślinnego i dokładnie wymieszać. Jeśli chcemy możemy również dorzucić do naszej komosy np. płatki kokosowe czy ekstrakt waniliowy.

Komosa to samo zdrowie. Smak, który zachwyca

Sama w sobie komosa ryżowa zawiera białko, błonnik, witaminy (jak na przykład A, B2, B6, C czy E) oraz minerały (magnez, potas, cynk, żelazo) i przeciwutleniacze. Co więcej, ma ona niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z cukrzycą. 

To śniadanie sprawdzi się na diecie, na szybko czy po prostu, by nabrać energii na cały dzień. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Przyszykuj to danie, które zachwyci każdego już po jednym kęsie.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 1 jabłko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Szczypta soli
  • Dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, masło orzechowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku.
  • W garnuszku zagotowujemy napój roślinny z odrobiną soli
  • Dodajemy komosę, przykrywamy i gotujemy około 15 minut.
  • Dodajemy pokrojone jabłko i cynamon.
  • Całość mieszamy i podgrzewamy kolejne 3 minuty.
  • Dosładzamy syropem klonowym.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...