Już nie szakszuka, ani jajecznica z pomidorami. Teraz śniadaniowym hitem jest lahsa

lahsa
Autor: Shutterstock Z jajek i pomidorów zrobisz pyszne i aromatyczne śniadanie. Lahsa zachwyca bogatym smakiem.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajka to świetny składnik śniadań. Można wykorzystać je w różnej formie i zawsze doskonale smakują. Wśród śniadaniowych przysmaków właśnie powiła się nowość. Lasha to wyborne połączenie jajek, serka, warzyw i orientalnych przypraw. Poznajcie przepis na lahsę i zaskoczcie bliskich wybornym śniadaniem.

Lahsa – co to jest?

Przepis na lahsę właśnie zaczął podbijać polski internet. To typowe danie śniadaniowe, na które przepis przywędrował do nas z Jemenu. Stanowią pyszne połączenie jajek, pomidorów i innych warzyw ze śmietankowym serkiem i aromatycznymi przyprawami. Danie jest smakuje wyjątkowo dobrze i jest sycące, a jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych.

Z czego zrobić lahsę?

Aby przygotować śniadanie w arabskim stylu, potrzebne są proste składniki. Chociaż danie ma korzenie w Jemenie, wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok. Lista składników może wydać się długa, ale połowa to przyprawy, dzięki którym lahsa zyskuje obłędny smak i głęboki aromat.

Co jest potrzebne, aby zrobić lahsę? Na liście składników znalazły się takie składniki jak:

  • jajka
  • serek śmietankowy
  • warzywa – cebula, pomidory, papryczka chili
  • przyprawy – sól, pieprz, kolendra, kumin, kolendra, słodka papryka
  • dodatkowe składniki – koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, woda

Jak zrobić lahsę?

Lahsa to pyszny pomysł na sycące śniadanie, które zachwyci smakiem i doda energii. To dobra odmiana dla szakszuki czy klasycznej jajecznicy z pomidorami. Przepis na lahsę nie jest trudny. To łatwy i szybki sposób na wyśmienite śniadanie, które można zrobić nawet w czasie zwykłego tygodnia. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, lahsę można podać z chlebkami pita lub naan.

Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną lahsę na śniadanie? Wystarczy podsmażyć cebulę z pomidorami i chili, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Kolejnym krokiem jest wlanie wody i wbicie jajek. Na koniec dodaje się serek śmietankowy i smaży kilka minut. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 70 g serka śmietankowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną papryczkę chili. Smażyć, aż pomidory się rozpadną, często mieszając.
  • Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, kuminem, słodką papryką i kolendrą. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Wlać wodę i wymieszać.
  • Na patelnię wbić jajka i energicznie wymieszać.
  • Dodać serek śmietankowy, wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Przełożyć do miseczki i podawać na śniadanie.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej