Już nie szakszuka, ani jajecznica z pomidorami. Teraz śniadaniowym hitem jest lahsa

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka to świetny składnik śniadań. Można wykorzystać je w różnej formie i zawsze doskonale smakują. Wśród śniadaniowych przysmaków właśnie powiła się nowość. Lasha to wyborne połączenie jajek, serka, warzyw i orientalnych przypraw. Poznajcie przepis na lahsę i zaskoczcie bliskich wybornym śniadaniem.
Lahsa – co to jest?
Przepis na lahsę właśnie zaczął podbijać polski internet. To typowe danie śniadaniowe, na które przepis przywędrował do nas z Jemenu. Stanowią pyszne połączenie jajek, pomidorów i innych warzyw ze śmietankowym serkiem i aromatycznymi przyprawami. Danie jest smakuje wyjątkowo dobrze i jest sycące, a jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych.
Z czego zrobić lahsę?
Aby przygotować śniadanie w arabskim stylu, potrzebne są proste składniki. Chociaż danie ma korzenie w Jemenie, wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok. Lista składników może wydać się długa, ale połowa to przyprawy, dzięki którym lahsa zyskuje obłędny smak i głęboki aromat.
Co jest potrzebne, aby zrobić lahsę? Na liście składników znalazły się takie składniki jak:
- jajka
- serek śmietankowy
- warzywa – cebula, pomidory, papryczka chili
- przyprawy – sól, pieprz, kolendra, kumin, kolendra, słodka papryka
- dodatkowe składniki – koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, woda
Jak zrobić lahsę?
Lahsa to pyszny pomysł na sycące śniadanie, które zachwyci smakiem i doda energii. To dobra odmiana dla szakszuki czy klasycznej jajecznicy z pomidorami. Przepis na lahsę nie jest trudny. To łatwy i szybki sposób na wyśmienite śniadanie, które można zrobić nawet w czasie zwykłego tygodnia. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, lahsę można podać z chlebkami pita lub naan.
Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną lahsę na śniadanie? Wystarczy podsmażyć cebulę z pomidorami i chili, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Kolejnym krokiem jest wlanie wody i wbicie jajek. Na koniec dodaje się serek śmietankowy i smaży kilka minut. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 70 g serka śmietankowego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1/3 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną papryczkę chili. Smażyć, aż pomidory się rozpadną, często mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, kuminem, słodką papryką i kolendrą. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
- Wlać wodę i wymieszać.
- Na patelnię wbić jajka i energicznie wymieszać.
- Dodać serek śmietankowy, wymieszać i smażyć kilka minut.
- Przełożyć do miseczki i podawać na śniadanie.