Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę

2021-03-27
Łucja Królikowska
jak-zrobic-omlet-po-wlosku-przepis-na-frittate.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Frittata z pomidorami, cebulą i bazylią.
średni
20 min
4

Frittata jest rodzajem omletu, którego górę zapieka się na grillu, wcześniej posypując ją startym serem, oczywiście najlepiej parmezanem. Omletu nie składa się na pół, tylko podaje w formie placka. Nadzienie może być dowolne. Zaszalej więc w kuchni i dodawaj do frittaty, na co tylko masz ochotę.

SKŁADNIKI

  • 6 średnich cebul cienko poszatkowanych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 225 g pomidorków koktajlowych albo wiśniowych
  • 6 jajek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • 4-5 łyżek masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Poddusić cebulę na oliwie na złocisty kolor.
  • Usunąć skórki z pomidorów i posiekać je (mogą być również odsączone pomidory z puszki).
  • Dodać do cebuli i doprawić solą.
  • Ogrzewać 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Wyłożyć warzywa do miski łyżką cedzakową. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Roztrzepać lekko jajka tak, by je wymieszać nie powodując jednak pojawienia się piany.
  • Dodać warzywa, sporo pieprzu i soli (powinno być pikantnie doprawione).
  • Porwać liście bazylii i wymieszać wszystko razem.
  • Na patelni o średnicy 30 cm, o grubym dnie rozgrzać masło, aż zacznie dymić.
  • Wlać mieszaninę jajeczną, zmniejszyć ogień i podgrzewać 15 minut, aż jajka się zetną, lecz na wierzchu pozostaną luźne.
  • Posypać parmezanem i postawić patelnię na grilla na 30 sekund.
  • Zsunąć frittatę elastyczną łopatką na odpowiedniej wielkości talerz i, gdy ostygnie podzielić na kliny.
  • Można ją jeść na ciepło z sałatą lub na zimno, wyłożoną na kromkę chleba.
Łucja Królikowska