Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę
2021-03-27
średni
20 min
4
Frittata jest rodzajem omletu, którego górę zapieka się na grillu, wcześniej posypując ją startym serem, oczywiście najlepiej parmezanem. Omletu nie składa się na pół, tylko podaje w formie placka. Nadzienie może być dowolne. Zaszalej więc w kuchni i dodawaj do frittaty, na co tylko masz ochotę.
SKŁADNIKI
- 6 średnich cebul cienko poszatkowanych
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 225 g pomidorków koktajlowych albo wiśniowych
- 6 jajek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
- 4-5 łyżek masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Poddusić cebulę na oliwie na złocisty kolor.
- Usunąć skórki z pomidorów i posiekać je (mogą być również odsączone pomidory z puszki).
- Dodać do cebuli i doprawić solą.
- Ogrzewać 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wyłożyć warzywa do miski łyżką cedzakową. Pozostawić do ostygnięcia.
- Roztrzepać lekko jajka tak, by je wymieszać nie powodując jednak pojawienia się piany.
- Dodać warzywa, sporo pieprzu i soli (powinno być pikantnie doprawione).
- Porwać liście bazylii i wymieszać wszystko razem.
- Na patelni o średnicy 30 cm, o grubym dnie rozgrzać masło, aż zacznie dymić.
- Wlać mieszaninę jajeczną, zmniejszyć ogień i podgrzewać 15 minut, aż jajka się zetną, lecz na wierzchu pozostaną luźne.
- Posypać parmezanem i postawić patelnię na grilla na 30 sekund.
- Zsunąć frittatę elastyczną łopatką na odpowiedniej wielkości talerz i, gdy ostygnie podzielić na kliny.
- Można ją jeść na ciepło z sałatą lub na zimno, wyłożoną na kromkę chleba.