Jak zrobić jajka po angielsku? Przepis
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Jajko po angielsku to miła odmiana od jajecznicy czy zwykłych jajek na miękko. Przepisów jest kilka, a łączy je to, że podczas przygotowania potrawy białko się ścina, a żółtko pozostaje płynne.
Jajka po angielsku przyrządza się albo metodą tradycyjną, w garnku z gorącą wodą, albo na patelni.
Jeżeli będziemy smażyć, na patelnię wylewamy olej i zanim zacznie wrzeć, wylewamy jajko. Dodajemy sól, pieprz, ewentualnie sproszkowaną paprykę. Kiedy białko się zetnie i zacznie pokrywać żółtko, potrawa jest gotowa.
SKŁADNIKI
- jajka
- sól
- pieprz
- sproszkowana papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy przygotować kilka jajek dobrej jakości i z pewnego źródła, najlepiej klasy "0", ekologiczne.
- Gotujemy wodę w garnku, doprowadzając do wrzenia.
- Wbijamy jajko do miseczki, uważając, by nie uszkodzić żółtka.
- Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy nieco octu do wody i mieszając ją, ostrożnie wlewamy jajko tak, by białko ukręciło się wkoło żółtka.
- Kiedy się zetnie, szybko wyjmujemy gotowe jajko.