Jak zrobić jajka po angielsku? Przepis

jak-zrobic-jajka-po-angielsku-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak zrobić jajka po szkocku?
łatwy
5 min
4

Jajko po angielsku to miła odmiana od jajecznicy czy zwykłych jajek na miękko. Przepisów jest kilka, a łączy je to, że podczas przygotowania potrawy białko się ścina, a żółtko pozostaje płynne.

Jajka po angielsku przyrządza się albo metodą tradycyjną, w garnku z gorącą wodą, albo na patelni.

Jeżeli będziemy smażyć, na patelnię wylewamy olej i zanim zacznie wrzeć, wylewamy jajko. Dodajemy sól, pieprz, ewentualnie sproszkowaną paprykę. Kiedy białko się zetnie i zacznie pokrywać żółtko, potrawa jest gotowa.

 

SKŁADNIKI

  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy przygotować kilka jajek dobrej jakości i z pewnego źródła, najlepiej klasy "0", ekologiczne.
  • Gotujemy wodę w garnku, doprowadzając do wrzenia.
  • Wbijamy jajko do miseczki, uważając, by nie uszkodzić żółtka.
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy nieco octu do wody i mieszając ją, ostrożnie wlewamy jajko tak, by białko ukręciło się wkoło żółtka.
  • Kiedy się zetnie, szybko wyjmujemy gotowe jajko.
Zofia Dąbrowska

Dziennikarz w dziale Wydarzeń Super Expressu. Zajmuję się głównie tematyką zagraniczną, czasem ciekawostkami popularnonaukowymi i quizami na tematy popkulturowe, niekiedy rozrywką polską i zagraniczną. Ostatnio piszę przede wszystkim o wojnie na Ukrainie, …

więcej