Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jajka zapiekane z łososiem - pożywne, a zarazem wykwintne śniadanie. Jak zrobić jajka zapiekane z łososiem?
Inne pomysły na zapiekane jajka? Sprawdź:
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 plastry łososia (50 g)
- 10 g masła
- garść posiekanego szczypiorku (bez cebulki)
- sól, pieprz
- małe naczynia żaroodporne do przygotowania kokilek - takie jak do zapiekania owoców z kruszonką oraz jedno duże, w którym zmieszczą się małe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 250 st. C.
- Śmietankę chwilę gotujemy na małym ogniu.
- Do naczyń na spód wlewamy po jednej łyżce śmietanki, wbijamy jedno jajko, wkładamy pokrojonego w paski łososia, dosypujemy szczypiorek.
- Na wierzch sypiemy przyprawy oraz kładziemy małe plasterki masła.
- Tak przygotowane foremki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i wlewamy do niego wrzącą wodę, tak by pokryła połowę naczynia.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekamy około 12 minut, aż zetną się żółtka.
- Podajemy z pieczywem - ciemne podkreśli smak jajek.
- Jeżeli jemy późne śniadanie możemy do jajek podać sałatkę z mieszanych sałat i pomidorem, polaną winegretem.