Jajecznica z suszonymi grzybami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jajecznica z grzybami, zawłaszcza kurkami, smakuje wyśmienicie. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie nie zajmie więcej niż 25 minut. Jeśli nie masz świeżych grzybów, proponujemy suszone, a zamiast smażenia na tłuszczu - wywar z grzybów. Tak przyrządzona aromatyczna jajecznica z grzybami będzie smacznym śniadaniem lub kolacją. Najlepiej podawać ją ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 5 suszonych grzybów
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalej grzyby ciepłą wodą. Odstaw, aż lekko zmiękną, co powinno zająć ok. 20 minut. Następnie drobno je posiekaj. Nie wylewaj wody, w której się moczyły. Wlej ją na patelnię i na niej podduś grzyby, aż wywar lekko się zagęści.
- Umytą pietruszkę drobno posiekaj. Odstaw.
- W miseczce roztrzep jajka. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj do grzybów i mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Smaż, aż jajka się zetną.
- Danie podawaj posypane natką pietruszki.