Francuskie tosty w kokilkach: przepis z czerstwym pieczywem
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Genialny przepis w którym możesz wykorzystać czerstwe pieczywo i drożdżowe ciasto. Możesz dodać zamrożone owoce jagodowe lub dobry dżem. Razem absolutnie fantastyczny deser lub słodkie śniadanie, które pokocha cała twoja rodzina.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła do przygotowania foremek
- 4-6 kajzerek lub 3-5 kawałków ciasta drożdżowego
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 - 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
- 6 kokilek lub forma na muffinki z 12 dołkami
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kokilki lub formę na muffiny posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Bułkę lub ciasto pokroić lub porwać na kawałki wielkości kęsa. Ułożyć w kokilkach lub foremkach. Do każdej foremki dodać po kilka owoców.
- Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Zawartość kokilek lub foremek zalać mieszaniną jajek i mleka.
- Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.