"Dorosły" omlet z bananami i rumową wkładką
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Dodanie do masy jajecznej odrobiny aromatycznego alkoholu sprawia, że omlet wychodzi puszysty i pachnący. Do tego obsmażone na maśle banany i zwykłe śniadanie może nas mentalnie przenieść na wakacyjną plażę.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 4 łyżki skondensowanego mleka niesłodzonego
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 banany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obrać, pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni połowę masła, wrzucić na nie banany, oprószyć cukrem i zrumienić.
- Jajka ubić z mlekiem, solą i alkoholem. Na drugiej patelni rozbić resztę masła i wylać na nią jajka.
- Smażyć na średnim ogniu podważając brzegi omleta i przechylając patelnią, tak aby masa jajeczna spływała pod spód.
- Na miękkim jeszcze omlecie położyć połowę obsmażonych bananowych plastrów, po chwili złożyć omlet na pół. Udekorować pozostałymi bananami.