Domowy chleb z otrębami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Domowy chleb z otrębami to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Pieczenie chleba jest fascynujące. Nie mówiąc już o korzyściach w jedzenia własnoręcznie przygotowanego chleba. Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.
SKŁADNIKI
- 10 dag drożdży
- 1 kg mąki
- 1 litr letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki otrąb pszennych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą.
- Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
- Odstawić na 20 minut w cieple miejsce.
- W tym czasie trzykrotnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem.
- Piec przez około godzinę.
- Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.
- Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.