Domowy chleb orkiszowy: jak upiec? Sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że chleb wypieczony samodzielnie będzie o niebo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowy chleb orkiszowy - zdrowszy od pszennego. Składniki podajemy na formę 12 x 40 x 7,5 cm - wychodzi z nich ok. 1,7-1,8 kg chleba.
SKŁADNIKI
- 0,4 kg mąki orkiszowej
- 0,4 kg mąki pszennej razowej 2000 lub pełnoziarnistej
- 8 dkg drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 0,4 l ciepłej wody - ok. 60 stopni C
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozrobić drożdże z mlekiem i mąką (na gęstość śmietany) i zostawić, aż zacznie rosnąć.
- Wysypać mąkę, sól, miód i ziarna. Do tego dodać drożdże, wymieszać wszystko, wlać wodę i wyrabiać. Na końcu przy wyrabianiu dodać oliwę.
- Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiać ok. 1 minuty.
- Uformować wałek o długości formy, posypać mąką, włożyć do formy, po wierzchu lekko spryskać wodą.
- Przykryć szmatką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-30 minut.
- Piec w temperaturze 220 stopni przez 1 godzinę.