Crunchy bananowo-zbożowe: przepis na pożywne zimowe śniadanie

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Crunchy bananowo-zbożowe
Autor: Shutterstock Crunchy bananowo-zbożowe - doskonała przekąska na pożywne śniadanie.
łatwy
30 min
4

Crunchy bananowo-zbożowe to pyszna poranna potrawa lub popołudniowa przekąska. Dzięki obfitości złożonych węglowodanów, błonnika i witamin crunchy świetnie sprawdzi się w roli pierwszego śniadania, można je również spakować dziecku do szkoły jako zdrową i pożywną przekąskę. Jak samodzielnie zrobić crunchy bananowo-zbożowe?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 0,75 szklanki płatków orkiszowych
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 6 łyżek miodu
  • pół szklanki suszonych bananów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane i 0,5 szklanki płatków orkiszowych wsyp na teflonową lub ceramiczną patelnię i praż na małym ogniu aż lekko się zrumienią.
  • Ćwierć szklanki płatków orkiszowych zmiksuj w blenderze.
  • Na patelnię dodaj miód i podgrzewaj aż zacznie się karmelizować i spajać wszystkie składniki.
  • Wsyp płatki kukurydziane, banany, skórkę pomarańczową i szybko wymieszaj.
  • Stygnące crunchy wyłóż na płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia, wysypane zmiksowanymi płatkami, a po ostudzeniu połam w dłoniach na małe kawałki.
  • Wspaniale smakuje z jogurtem naturalnym lub dowolnym mlekiem.
Dorota Kalita-Typa