Crunchy bananowo-zbożowe: przepis na pożywne zimowe śniadanie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Crunchy bananowo-zbożowe to pyszna poranna potrawa lub popołudniowa przekąska. Dzięki obfitości złożonych węglowodanów, błonnika i witamin crunchy świetnie sprawdzi się w roli pierwszego śniadania, można je również spakować dziecku do szkoły jako zdrową i pożywną przekąskę. Jak samodzielnie zrobić crunchy bananowo-zbożowe?
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 0,75 szklanki płatków orkiszowych
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 6 łyżek miodu
- pół szklanki suszonych bananów
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane i 0,5 szklanki płatków orkiszowych wsyp na teflonową lub ceramiczną patelnię i praż na małym ogniu aż lekko się zrumienią.
- Ćwierć szklanki płatków orkiszowych zmiksuj w blenderze.
- Na patelnię dodaj miód i podgrzewaj aż zacznie się karmelizować i spajać wszystkie składniki.
- Wsyp płatki kukurydziane, banany, skórkę pomarańczową i szybko wymieszaj.
- Stygnące crunchy wyłóż na płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia, wysypane zmiksowanymi płatkami, a po ostudzeniu połam w dłoniach na małe kawałki.
- Wspaniale smakuje z jogurtem naturalnym lub dowolnym mlekiem.