Chleb z ziarnami, który upieczesz w garnku. Tak pachnącego jeszcze nie jadłeś

chleb z ziarnami z garnka
Autor: Shutterstock Chleb z ziarnami pieczony w garnku wyróżnia chrupiąca skórka i miękki środek.
łatwy
240 min
12

Pyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren będzie smakował każdemu. Jego skórka jest perfekcyjnie chrupiąca, a środek idealnie miękki. Swój oryginalny smak zawdzięcza nie tylko tytułowym ziarnom i pieczeniu w żeliwnym garnku, ale i mieszance czterech mąk. Warto skorzystać z tego przepis, ponieważ chleb z ziarnami pieczony w garnku robi się bardzo prosto.

Przepis na chleb z ziarnami z garnka

  • Ten przepis od razu można zapisać. Domowy chleb robi się łatwo. Aby udał się już za pierwszym razem, należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
  • Przygotowanie ciasta na chleb nie jest czasochłonne. Trzeba jednak pamiętać, ze to chleb na drożdżach, który potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.
  • Na liście składników znalazły się produkty łatwo dostępne i niedrogie. Do upieczenia chleba potrzebne są cztery mąki, świeże drożdże, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam oraz cukier i sól.
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Woda do zaczynu powinna być letnia. Nie można używać wody zimnej lub gorącej. Spowoduje to, że drożdże nie będą pracować i ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota.

SKŁADNIKI

  • 400 ml letniej wody
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej typu 750
  • 100 g mąki pszennej typu 450 + do podsypywania
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g białego sezamu
  • 30 g ziaren siemienia lnianego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać 50 ml letniej wody. Wsypać cukier i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić
  • Do misy wsypać wszystkie mąki i wlać zaczyn drożdżowy. Mieszać i stopniowo wlewać pozostałą wodę.
  • Dodać pestki słonecznika, siemię lniane i sezam oraz sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto umieścić w misie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Do piekarnika wstawić żeliwny garnek i rozgrzać do 220 stopni C.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką. Wyrabiać kilka minut i uformować okrągły bochenek. Przykryć ściereczką.
  • Ostrożnie wyjąć garnek z piekarnika, przełożyć bochenek, naciąć wierzch i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.
  • Garnek wyjąć z piekarnika, a chleb z garnka i odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej