Chleb z ziarnami, który upieczesz w garnku. Tak pachnącego jeszcze nie jadłeś
2023-04-24
łatwy
240 min
12
Pyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren będzie smakował każdemu. Jego skórka jest perfekcyjnie chrupiąca, a środek idealnie miękki. Swój oryginalny smak zawdzięcza nie tylko tytułowym ziarnom i pieczeniu w żeliwnym garnku, ale i mieszance czterech mąk. Warto skorzystać z tego przepis, ponieważ chleb z ziarnami pieczony w garnku robi się bardzo prosto.
Przepis na chleb z ziarnami z garnka
- Ten przepis od razu można zapisać. Domowy chleb robi się łatwo. Aby udał się już za pierwszym razem, należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
- Przygotowanie ciasta na chleb nie jest czasochłonne. Trzeba jednak pamiętać, ze to chleb na drożdżach, który potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.
- Na liście składników znalazły się produkty łatwo dostępne i niedrogie. Do upieczenia chleba potrzebne są cztery mąki, świeże drożdże, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam oraz cukier i sól.
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Woda do zaczynu powinna być letnia. Nie można używać wody zimnej lub gorącej. Spowoduje to, że drożdże nie będą pracować i ciasto nie wyrośnie.
- Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota.
SKŁADNIKI
- 400 ml letniej wody
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej typu 750
- 100 g mąki pszennej typu 450 + do podsypywania
- 100 g mąki żytniej razowej
- 50 g pestek słonecznika
- 30 g białego sezamu
- 30 g ziaren siemienia lnianego
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać 50 ml letniej wody. Wsypać cukier i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić
- Do misy wsypać wszystkie mąki i wlać zaczyn drożdżowy. Mieszać i stopniowo wlewać pozostałą wodę.
- Dodać pestki słonecznika, siemię lniane i sezam oraz sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto umieścić w misie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Do piekarnika wstawić żeliwny garnek i rozgrzać do 220 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką. Wyrabiać kilka minut i uformować okrągły bochenek. Przykryć ściereczką.
- Ostrożnie wyjąć garnek z piekarnika, przełożyć bochenek, naciąć wierzch i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.
- Garnek wyjąć z piekarnika, a chleb z garnka i odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante