Chleb pieczony w garnku
2021-03-29
średni
30 min
4
Chleb pieczony w garnku to prosty przepis na dobrej jakości pieczywo domowe. Warto się pokusić o przygotowanie takiego chleba z okazji rodzinnego obiadu lub na świąteczny stół.
SKŁADNIKI
- 3/4 kg mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- ok. 1/2 l ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania stolnicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieczorem:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, olej i sól. Wszystko mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. - Następnego dnia:
Podsypujemy stolnicę mąką i wyjmujemy ciasto. Kilka razy zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - W tym czasie: Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220°C.
- Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy 35 min.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min.
- Po upieczeniu wykładamy od razu na ruszt, żeby chleb wystygł.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante