Chleb orkiszowy - przepis na pyszne i zdrowe pieczywo

2021-03-29
Chleb orkiszowy
Autor: Shutterstock Jak zrobić chleb orkiszowy?
łatwy
30 min
4

Chleb orkiszowy jest bardzo zdrowy. Orkisz zawiera dużo błonnika - reguluje trawienie, przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości białka orkisz może równać regenerować organizm. Sprawdź, jak zrobić chleb orkiszowy i wykorzystaj wszystkie drogocenne właściwości tego zboża.

Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego świeżość

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • garść ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misie wymieszaj mąkę orkiszową, pszenną i sól.
  • Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim cukier, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Rozczyn połącz z mąką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Następnie dolewając partiami ciepłą wodę (ok. 1 litr), wyrabiaj elastyczne, gładkie ciasto. Ugniataj tak długo, aż da się je oddzielić od miski, pod koniec wsyp ziarna słonecznika.
  • Misę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Uformuj bochenki, ułóż je na natłuszczonej blasze, odstaw pod przykryciem na godzinę. Piecz ok. 45 minut w temp. 200oC.