Chleb orkiszowy - przepis na pyszne i zdrowe pieczywo
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chleb orkiszowy jest bardzo zdrowy. Orkisz zawiera dużo błonnika - reguluje trawienie, przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości białka orkisz może równać regenerować organizm. Sprawdź, jak zrobić chleb orkiszowy i wykorzystaj wszystkie drogocenne właściwości tego zboża.
Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego świeżość
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki orkiszowej
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- garść ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misie wymieszaj mąkę orkiszową, pszenną i sól.
- Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim cukier, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Rozczyn połącz z mąką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie dolewając partiami ciepłą wodę (ok. 1 litr), wyrabiaj elastyczne, gładkie ciasto. Ugniataj tak długo, aż da się je oddzielić od miski, pod koniec wsyp ziarna słonecznika.
- Misę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Uformuj bochenki, ułóż je na natłuszczonej blasze, odstaw pod przykryciem na godzinę. Piecz ok. 45 minut w temp. 200
o C.