Burgery z sorgo

Burgery z sorgo
Autor: Shutterstock Burgery z sorgo, czyli z kaszą wyglądającą trochę jak kukurydza
łatwy
90 min
4

Burgery z sorgo, czyli z kaszą wyglądającą trochę jak kukurydza, nazywanym też afrykańskim prosem. Sorgo zawiera sporo przeciwutleniaczy, błonnika i nie ma glutenu. Małe, okrągłe, w zależności od odmiany żółte, czerwone, pomarańczowe, białe, brązowe, czarne ziarenka mają łagodny, czasem słodkawy smak i łatwo absorbują aromaty. Mogą zastąpić ryż i ziemniaki, nadają się do sałatki, zapiekanki, płatków śniadaniowych.

SKŁADNIKI

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3/4 szklanki sorgo
  • 2 szklanki liści jarmużu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • po łyżeczce mielonej kolendry i imbiru
  • po 2 łyżki nasion sezamu i słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sorgo przepłucz i ugotuj w 2 i 1/4 szklanki wody (50–60 minut).
  • Obierz i posiekaj cebulę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Liście jarmużu porwij na drobne kawałki.
  • Fasolę przepłucz, zmiksuj, wymieszaj z kaszą, cebulą, czosnkiem, jarmużem, słonecznikiem i sezamem.
  • Dodaj olej, płatki owsiane i przyprawy.
  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej płatków.
  • Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180°C.
  • Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).