Bułeczki skowronki (żaworonki): przepis na tradycyjne wiosenne wypieki

Bułeczki skowronki (żaworonki): przepis na tradycyjne wiosenne wypieki
Autor: Shutterstock Drożdżowe bułeczki wielkanocne upieczone według przepisu na skowronki (żaworonki)
średni
45 min
4

Bułeczki skowronki (żaworonki) to obrzędowe pieczywo ludowe. Bułeczki w kształcie ptaków zwiastunów wiosny, wypiekane były w okresie przedchrześcijańskim. Skowronki lub żaworonki pieczono z okazji równonocy, jako zapowiedź nadchodzących Godów Wiosennych. Z czasem bułeczki zostały włączone do obchodów Święta Zwiastowania Pańskiego, które przypada na 25 marca. Skowroneczkami obdarowuje się dzieci. Czasem wkłada do koszyczka wielkanocnego ze święconką. Oto przepis na tradycyjne wiosenne wypieki. Stare jak świat, a wiecznie młode! 

Składniki

500 g mąki

300 ml mleka

50 ml oliwy z oliwek

7 g (1 paczka) suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 żółtko (do posmarowania)

rodzynki (na oczy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę wymieszaj z solą. Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj.

Do mąki w misce dodaj mleko z drożdżami. Dodaj olej. Zagnieć na gładkie ciasto. Najpierw wymieszaj w misce. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, przenieś go na stolnicę. Ugniataj ponownie krótko ręką na stolnicy oprószonej mąką. Na koniec uformuj z ciasta kulę.

Ciasto przełóż do miski. Przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Idealnym miejscem jest piekarnik. Wystarczy wstawić miskę i włączyć światło w piekarniku bez funkcji grzania. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Podziel ciasto na stolnicy na 2 części. Połowę ciasta pokrój na 10 równych kawałków. Pozostałe ciasto okryj folią i odłóż.

Z każdego kawałka utocz kulkę. Z kuli utocz wałeczek o długości około 23 cm. Wałeczek powinien być z jednej strony nieco grubszy. To będzie głowa skowronka.

Wałeczek zwiąż w supeł. Pociągnij cieńszą część do tyłu. Z grubszej strony uformuj palcami dziób i natnij go nożyczkami. Na główce za pomocą wykałaczki zrób dwie dziurki. Do każdej włóż po 1/4 rodzynki.

Tylny część, ogonek, spłaszcz. Natnij nożyczkami lub odciśnij wzór piórek na ogonku za pomocą widelca.

Gotowego skowronka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Teraz postępuj tak samo z pozostałymi 9 kawałkami ciasta. Gdy zrobisz 10 skowronków, weź drugą część ciasta, podziel ją na 10 kawałków i wykonaj jeszcze 10 bułeczek w kształcie ptaszków.

Rozmąć żółtko jajka z odrobiną mleka. Tą mieszaniną posmaruj bułeczki-ptaszki.

Wstaw blachę z bułeczkami do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15-19 minut w temperaturze 200°C.

Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia”" (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej