Bułeczki scones: przepis na śniadanie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bułeczki scones, delikatne i kruche, są idealne na śniadanie. Gotowe w 30 minut, więc można przygotować je tego samego dnia. Ciepłe będą świetnie smakować z dżemem, konfiturą lub posmarowane masłem. Jak przygotować scones?
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj posiekane masło (musi być w temp. pokojowej), cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj palcami.
- Mleko połącz z jajkiem, wymieszaj i dodaj do suchych składników. Zostaw odrobinę mieszaniny jajka z mlekiem do posmarowania bułeczek. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie - dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę mleka.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm i szklanką wycinaj z niego kółka. Przełóż scones na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Uformowane scones posmaruj pędzelkiem zmieszanym jajkiem z mlekiem.
- Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i 12 minut na złoty kolor.