Bułeczki scones: przepis na śniadanie

Bułeczki scones: przepis na śniadanie
Autor: thinkstockphotos.com Kruche i delikatne bułeczki scones to idealny pomysł na weekendowe śniadanie.
łatwy
30 min
4

Bułeczki scones, delikatne i kruche, są idealne na śniadanie. Gotowe w 30 minut, więc można przygotować je tego samego dnia. Ciepłe będą świetnie smakować z dżemem, konfiturą lub posmarowane masłem. Jak przygotować scones?

 

SKŁADNIKI

  • 250  g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 40 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj posiekane masło (musi być w temp. pokojowej), cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj palcami.
  • Mleko połącz z jajkiem, wymieszaj i dodaj do suchych składników. Zostaw odrobinę mieszaniny jajka z mlekiem do posmarowania bułeczek. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie - dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę mleka.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm i szklanką wycinaj z niego kółka. Przełóż scones na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Uformowane scones posmaruj pędzelkiem zmieszanym jajkiem z mlekiem.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i 12 minut na złoty kolor.