Bułeczki drożdżowe z ziarnami: przepis na domowe bułki
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Bułeczki drożdżowe z ziarnami są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zawartość ziaren sezamu, słonecznika i dyni sprawia, że są również bardzo zdrowe.
SKŁADNIKI
- 12 dag mąki owsianej (lub zmielonych płatków)
- 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- po łyżeczce cukru, miodu, soli
- po łyżce ziaren sezamu, słonecznika, dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozrób w letnim mleku, dodaj łyżkę mąki pszennej i cukru, odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
- Mąkę pszenną i owsianą wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, miód, sól i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj łyżką, a potem wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
- Odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Z ciasta uformuj wałek, odcinaj po plastrze, formuj kulki.
- Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem, wierzch posmaruj pędzelkiem wodą, posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość.
- Upiecz w temperaturze 180°C.