Bułeczki drożdżowe z malinami: podajemy dobry przepis

buleczki_drozdzowe_z_malinami_jak.JPG
Autor: Maja Kupiszewska Bułeczki z malinami to przysmak zarówno dla dzieci, jak i dorosłych
średni
40 min
4

W sezonie na maliny warto wykorzystać te smaczne owoce do domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić pyszne drożdżówki z malinami. To ciekawa alternatywa dla popularnych jagodzianek.

Babeczki malinowe z kruszonką

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym

Ciastka z malinami i białą czekoladą

Minitarty z malinami

SKŁADNIKI

  • 700 g mąki
  • 320 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • maliny plus cukier (można dodać cukier z wanilią)
  • rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce zamieszaj rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem, kilkoma łyżkami mąki i cukru. Jak drożdże "ruszą" (po 10-15 minutach), dodaj resztę mąki, masło i sól, wyrób ciasto (na stolnicy albo mikserem). 
  • Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie - odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.
  • Gdy ciasto wyrośnie, rwij kulki ciasta (powinno wyjść ok. 18 bułeczek), uformuj placek, na środek wkładaj po kilka malin, posypuj cukrem i zlepiaj, tworząc okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości - bułeczki jeszcze urosną! Pędzelkiem każdą bułkę posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 15-20 min. Po upieczeniu możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.