Bezglutenowe placki z kaszy jaglanej na słodko: sprawdzony przepis

2021-03-29
Hanna Dąbrowska
pyszne-bezglutenowe-placki-z-kaszy-jaglanej-na-slodko-jak-je.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki z kaszy jaglanej można posypać cukrem pudrem i serwować z ulubionymi owocami
łatwy
15 min
4

Do przygotowania placków z kaszy jaglanej nie potrzebujemy cukru. Danie nie zawiera też glutenu, co jest dobrą rekomendacją dla osób, które muszą uważać na to, co jedzą. Jak zrobić bezglutenowe placki z kaszy jaglanej? Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 czubate łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 garści pestek dyni lub słonecznika
  • 4 duże łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (aby nie straciła swoich wartości odżywczych) i kiedy jest jeszcze ciepła i wilgotna, szybko zabieramy się do pracy.
  • Wsypujemy do miski wszystkie składniki, nieustannie mieszając powstającą masę. Jeśli zrobi się za gęsta, dolewamy wody, a jeśli jest za rzadka, dosypujemy mąki.
  • Masa powinna być na tyle gęsta, aby bez problemu można było uformować dosyć grube placki (czy raczej kotleciki), które nie będą się rozpadać.
  • Smażymy placki na maśle klarowanym lub oliwie, aż się ładnie zezłocą.
Hanna Dąbrowska