Bezglutenowe placki z kaszy jaglanej na słodko: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Do przygotowania placków z kaszy jaglanej nie potrzebujemy cukru. Danie nie zawiera też glutenu, co jest dobrą rekomendacją dla osób, które muszą uważać na to, co jedzą. Jak zrobić bezglutenowe placki z kaszy jaglanej? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 czubate łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1 jajko
- 2 garści pestek dyni lub słonecznika
- 4 duże łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (aby nie straciła swoich wartości odżywczych) i kiedy jest jeszcze ciepła i wilgotna, szybko zabieramy się do pracy.
- Wsypujemy do miski wszystkie składniki, nieustannie mieszając powstającą masę. Jeśli zrobi się za gęsta, dolewamy wody, a jeśli jest za rzadka, dosypujemy mąki.
- Masa powinna być na tyle gęsta, aby bez problemu można było uformować dosyć grube placki (czy raczej kotleciki), które nie będą się rozpadać.
- Smażymy placki na maśle klarowanym lub oliwie, aż się ładnie zezłocą.