Sernik z wiaderka, bez spodu, bez glutenu - prosty przepis na sernik

Sernik z wiaderka, bez spodu, bez glutenu
Autor: Shutterstock Sernik dla każdego, bezglutenowy, bezproblemowy 
łatwy
30 min
4

Serniki domowe są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  Przygotowane z łatwo dostępnych składników, według prostych sprawdzonych  przepisów. Do ich przygotowania można wykorzystać twaróg z wiaderka - gotowy do  wykorzystania. Wiele przepisów opiera się na margarynach, tu proponujemy coś dla zwolenników masła. To także przepis nie zawierający glutenu i proszku do pieczenia.

Sernik z sera z wiaderka jest prosty do przygotowania, ale czytajcie uważnie etykiety na wiaderkach z twarożkiem do serników, wybierając raczej te, które mają najmniej substancji dodatkowych.

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Jesteś sernikowym skrytożercą? Sprawdź się!

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu na sernik, z wiaderka
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru, czyli ok. 3/4 szklanki
  • 100 g mąki ziemniaczanej, czyli około 4 czubatych łyżek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukier puder do oprószenia sernika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 190°C. Tortownicę wyłożyć papierem, zarówno spód, jak i boki.
  • Masło roztopić i przestudzić.
  • Jajka zmiksować ze szczyptą soli, dodać do nich cukier, twaróg z wiaderka, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy i miksować do połączenie składników.
  • Sernik przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.
  • Tortownicę wstawić na środkowy poziom i piec 20 minut (grzanie góra i dół) przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 30 minut. Po 30 minutach, zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
  • Sernik przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, można podać z owocami sezonowymi lub polany gorzką czekoladą i ozdobiony listkami mięty.
  •