Sernik na zimno z serkiem mascarpone
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Sernik na zimno to dla miłośników serników obowiązkowy letni przysmak. Dodatek serka mascarpone przenosi smak tego deseru na wyższy poziom delikatności. Kremowa konsystencja, subtelny smak - wypróbuj nasz przepis na sernik na zimno według przepisu Roberta Muzyczki.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 500 g serka mascarpone, np. „Piątnica”
- 400 g śmietany 36%
- 90 g masła
- 250 g borówek amerykańskich
- 250 g maliny
- 200 g ciasteczek owsianych
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml gorącej wody
- 100 g migdałów
- 15 g żelatyny
- 60 ml wody
- 150 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość mieszamy z rozpuszczonym masłem.
- Czekamy ok. 0,5 h, aby masło ponownie się ściągnęło.
- Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i lekko ubijamy dłonią.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by ostygła.
- 75 g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę.
- Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną.
- Do tortownicy na masę z ciasteczek wylewamy masę serową.
- Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny.
- Sernik umieszczamy w lodówce na ok. 3 h.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystygnięcia.
- W momencie gdy zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.