Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno to eleganckie ciasto na rodzinne spotkania. To prawie tort! Delikatny jogurtowy krem spotyka się z ognistą porzeczką, a godzi je pyszne maślane ciasto. Nic tylko prosić o dokładkę!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g miękkiego masła
- 550 g cukru
- 4 torebki cukru wanilinowego
- sól
- 5 jajek ( rozmiar M)
- 500 g mąki
- 2 budynie bez cukru
- 1 opakowanie sody oczyszczonej
- 60 ml mleka
- 100 ml soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 800 g czerwonych porzeczek
- 500 ml soku z czerwonej porzeczki
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 kg jogurtu
- 1 łyżka startej skórki cytryny
- 250 g śmietany 30% tł.
- Do dekoracji: porzeczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj masło z 250 g cukru, 2 torebkami cukru wanilinowego i 1 szczyptą soli, aż będzie puszyste. Wmieszaj jajka, dodając je po 1. Do masy maślano-jajecznej dodaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dodając na przemian mleko.
- Ułóż ciasto na dnie tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadź. Piecz w rozgrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 180°C, termoobieg: 160°C, gaz: poziom 2) przez 20-25 minut. Wymieszaj 50 ml soku z cytryny i cukru pudru i skrop nim ciepłe ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
- Umyj porzeczki, dobrze osusz i oberwij z gałązek. Sok z czerwonych porzeczek wymieszaj ze 100 g cukru i 2 torebkami cukru wanilinowego. Dołóż porzeczki zamieszaj i szybko wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie. Wymieszaj z jogurtem, 200 g cukru, 2 torebkami cukru wanilinowego, 50 ml soku z cytryny i startą skórką cytrynową. Wstaw do lodówki, aby masa się nieco zestaliła.
- Ubij śmietanę i dodaj do częściowo zastygniętej masy jogurtowej. Dobrze wymieszaj.
- Wokół ciasta zapnij obręcz tortownicy. Połóż na cieście z porzeczkami krem jogurtowy na cieście, wstaw do lodówki i pozostaw na około 3 godziny, pozwól mu się zestalić.
- Zdejmij obręcz tortownicy, pokrój ciasto na kawałki i podawaj ozdobione czerwonymi porzeczkami.