Surówka z selera z majonezem: podajemy dobry przepis
Surówka z selera jest idealna dla leniwych, bo jest szybka do zrobienia, i dla dbających o zdrowie, ponieważ jej składniki są bogate w cenne substancje odżywcze i korzystnie wpływające na organizm. Sprawdź, jak zrobić surówkę z selera z majonezem - podajemy dobry przepis.
Dlaczego warto jeść seler? Właściwości selera
Surówka z selera jest bombą witaminową. Składniki, w które bogaty jest seler, to przede wszystkim witamina C, witaminy z grupy B oraz mikroelementy, które znakomicie odżywiają organizm i wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają metabolizm. Przy tym seler jest niezwykle mało kaloryczny – 10 dag zawiera zaledwie 7 kcal.
Natka pietruszki i orzechy włoskie - źródło cennych składników
Natka pietruszki ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom oraz poprawia stan dziąseł. Orzechy włoskie zaś zawierają witaminy A, C, E, K, PP i z grupy B, a także w garbniki, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne – wapń, magnez, fosfor, miedź. Znakomicie więc działają m.in. na skórę i włosy.
SKŁADNIKI
- seler
- ogórek
- orzechy włoskie
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- majonez
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj pokrojonego w drobną kostkę ogórka.
- Przygotowane składniki posyp drobno pokrojonymi orzechami włoskimi i posiekaną natką.
- Skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszaj z lekkim majonezem (jeśli masz pod ręką cięższy, dekoracyjny, wymieszaj go pół na pół z jogurtem).