Surówka z ogórków w orientalnym stylu. Spóbujesz raz, zakochasz się na zawsze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Gdy znudzi ci się klasyczna mizeria, możesz podać je inaczej. Polecam tę surówkę z ogórków w orientalnym stylu - zaskoczy cię złożonym smakiem, soczystością i chrupkością.
Zalety surówki z ogórków z sosem orientalnym
Surówka z ogórków z sosem orientalnym i pastą tahini to smaczne i zdrowe danie o wielu zaletach. Ogórki są lekkie, niskokaloryczne i bogate w wodę, co wspomaga nawodnienie organizmu oraz odświeża w czasie posiłków.
Sos z dodatkiem tahini, bogatego w zdrowe tłuszcze, białko oraz wapń, nadaje surówce wyrazistego, kremowego smaku i orientalnego charakteru. Surówka ta jest nie tylko sycąca, ale także pełna składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Idealnie sprawdzi się jako lekki dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska, wnosząc do diety ciekawy smak i wartości odżywcze.
SKŁADNIKI
- 1 długi ogórek lub 2 krótsze
- SOS:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka syropu klonowego lub cukru
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- płatki chili i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporym słoiku wymieszać składniki sosu.
- Ogórka przekroić wzdłuż a następnie pokroić w plasterki. Wrzucić do słoika.
- Wszystko razem wymieszać przez kilkakrotne potrząsanie. Podawać i chrupać ze smakiem.