Surówka z ogórków w orientalnym stylu. Spóbujesz raz, zakochasz się na zawsze

Surówka z ogórków w orientalnym stylu. Spóbujesz raz, zakochasz się na zawsze
Autor: Shutterstock Chrupiąca, soczysta i po prostu przepyszna
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Gdy znudzi ci się klasyczna mizeria, możesz podać je inaczej. Polecam tę surówkę z ogórków w orientalnym stylu - zaskoczy cię złożonym smakiem, soczystością i chrupkością.

Zalety surówki z ogórków z sosem orientalnym

Surówka z ogórków z sosem orientalnym i pastą tahini to smaczne i zdrowe danie o wielu zaletach. Ogórki są lekkie, niskokaloryczne i bogate w wodę, co wspomaga nawodnienie organizmu oraz odświeża w czasie posiłków.

Sos z dodatkiem tahini, bogatego w zdrowe tłuszcze, białko oraz wapń, nadaje surówce wyrazistego, kremowego smaku i orientalnego charakteru. Surówka ta jest nie tylko sycąca, ale także pełna składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Idealnie sprawdzi się jako lekki dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska, wnosząc do diety ciekawy smak i wartości odżywcze.

SKŁADNIKI

  • 1 długi ogórek lub 2 krótsze
  • SOS:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • płatki chili i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporym słoiku wymieszać składniki sosu.
  • Ogórka przekroić wzdłuż a następnie pokroić w plasterki. Wrzucić do słoika.
  • Wszystko razem wymieszać przez kilkakrotne potrząsanie. Podawać i chrupać ze smakiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej