Surówka z ogórków małosolnych i rzodkiewek
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Surówka z ogórków małosolnych, rzodkiewek i kiełków słonecznika to przepis na samo zdrowie. Wiosenne kolory i smaki pobudzą nas do życia i dodadzą energii. Przygotowuje się ją w 10 minut.
Jeśli rzodkiewki zrobiły się lekko miękkie, warto je (razem z liśćmi) wrzucić do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Po kilku minutach odzyskają jędrność.
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone, małosolne
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3/4 pęczka szczypiorku
- 1/2 tacki kiełków słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewkę, szczypior, kiełki opłukać i osuszyć.
- Szczypior posiekać, rzodkiewkę i ogórki pokroić w krążki. Można też dodać drobno pokrojone ładne liście rzodkiewek.
- Wrzucić do salaterki i wymieszać, dodać kiełki (można je pociąć, jeśli są za długie), skropić oliwą, doprawić.