Sałatka z gruszki i ogórka z rukolą - przepis Lary Gessler na włoskie antipasti
Gruszka i ogórek - to ciut zaskakujące zestawienie jest doskonałym dodatkiem do sałatki z rukoli. To propozycja Lary Gessler na włoskie antipasti, czyli przekąskę poprzedzającą właściwy posiłek. Kompozycję delikatnych smaków doskonale podkręcają prażone: orzeszki piniowe i ziarna kolendry. Warto spróbować! Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Martini, prowadzonych przez Larę Gessler.
Migawki z warsztatów
Warsztaty kulinarne z Larą Gessler były bardzo inspirujące - to propozycja organizacji przyjęcia na luzie. Gospodyni/gospodarz nie muszą się napinać, lecz zgromadzić pyszne składniki przekąsek, które przygotują wraz z gośćmi. Włoskie antipasti idealnie nadają się do tego celu. Antipasti, czyli drobne przekąski przed jedzeniem zasadniczego posiłku doskonale smakują z aperitifami, które przygotowuje się między innymi z win typu wermut.
SKŁADNIKI
- 1 ogórek
- 1 gruszka (twardy gatunek)
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 3/4 łyżki ziaren kolendry
- 1/2 pudełka malin (ok 120 g)
- 200 g rukoli
- 1/5 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki oliwy
- sól & pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka i gruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne. Wielkość kostki najlepiej dostosuj do rozmiaru naczynek, w których będziesz podawać sałatkę.
- Umieść średniej wielkości patelnie na średnim ogniu. Wsyp na nią orzeszki pinii i nasiona kolendry. Mieszając je co jakiś czas poczekaj, aż poczujesz delikatny orzechowy aromat, a piniole się przyrumienią. Przesyp je do miseczki, żeby zapobiec dalszemu podgrzewaniu.
- Do kielicha blendera wrzuć 15 malin, 1/5 szklanki octu balsamicznego, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Zmiksuj na gładką masę.
- W miseczce wymieszaj ogórka, gruszkę, orzeszki pinii i ziarna kolendry.
- Na dno przygotowanych naczynek nałóż po łyżeczce dressingu malinowego. Wypełnij je do połowy rukolą. Pozostałą część naczynek wypełnij sałatką ogórkowo-gruszkową.
- Polej dressingiem i ułóż świeże maliny.