Sałata z ogórków po koreańsku, czyli mizeria inaczej!
      2021-07-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałata z ogórków po koreańsku to pomysł na mizerię dla miłośników zdecydowanych smaków. Trochę słona, słodka, kwaśna i na pewno ostra, posypana chrupiącym sezamem zapewnia wrażenia zmysłowe, których nie da tradycyjna polska mizeria.
SKŁADNIKI
- 6 świeżych zielonych ogórków
 - 2 łyżki soli
 - Sos:
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 czerwona cebula
 - 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić go octem winnym)
 - 2 łyżeczki brązowego cukru
 - 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
 - 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki, posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
 - Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić w dłoniach na kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
 - Ogórki przepłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody lekko dociskając je do sita. Polać sosem i wymieszać, schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chili.
 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?