Sałata z ogórków po koreańsku, czyli mizeria inaczej!

Sałata z ogórków po koreańsku, czyli mizeria inaczej!
Autor: Shutterstock Mizeria po koreańsku ma bardziej zdecydowany smak niż jej polska odpowiedniczka
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałata z ogórków po koreańsku to pomysł na mizerię dla miłośników zdecydowanych smaków. Trochę słona, słodka, kwaśna i na pewno ostra, posypana chrupiącym sezamem zapewnia wrażenia zmysłowe, których nie da tradycyjna polska mizeria.

SKŁADNIKI

  • 6 świeżych zielonych ogórków
  • 2 łyżki soli
  • Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić go octem winnym)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki, posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
  • Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić w dłoniach na kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
  • Ogórki przepłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody lekko dociskając je do sita. Polać sosem i wymieszać, schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chili.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej