Sałata z ogórków po koreańsku, czyli mizeria inaczej!
2021-07-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałata z ogórków po koreańsku to pomysł na mizerię dla miłośników zdecydowanych smaków. Trochę słona, słodka, kwaśna i na pewno ostra, posypana chrupiącym sezamem zapewnia wrażenia zmysłowe, których nie da tradycyjna polska mizeria.
SKŁADNIKI
- 6 świeżych zielonych ogórków
- 2 łyżki soli
- Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić go octem winnym)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki, posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić w dłoniach na kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
- Ogórki przepłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody lekko dociskając je do sita. Polać sosem i wymieszać, schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chili.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?