Oryginalna mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki z jogurtem: zdrowa, pyszna, lekka

2021-03-29
Mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki
Autor: Shutterstock Pyszna mizeria z chrupiącej kalarepki i pikantnej rzodkiewki doda blasku waszemu obiadowi
łatwy
15 min
4

Oryginalna mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki z jogurtem to zdrowa, pyszna i lekka surówka. Wszyscy lubimy soczyste i chrupkie surówki wiosenne takie jak mizeria z ogórka, ale ta z kalarepki i rzodkiewki przewyższa wszystko. Jeśli chcecie możecie dodać ogórka. Przygotowanie kalarepkowo-rzodkiewkowej surówki jest proste i łatwe. Kalorii tu nie wiele, ale pożytku dla zdrowia całe mnóstwo! 

Kalarepka i rzodkiewka - chrupkie kuzynki

Zarówno kalarepa, jak i rzodkiew należą do tej samej rodziny kapustowatych. Dlatego śmiało można je łączyć. Połączenie łagodnej kalarepki z pikantną rzodkiewką jest bardzo udane. Zazwyczaj oba te warzywa stosuje się oddzielnie w pysznych surówkach i daniach gotowanych. Oto kilka sprawdzonych przepisów na chrupkie surówki: 

Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża

Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę

Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek

Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża

Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku

 



Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 spora kalarepka, pokrojona w słupki lub startą na tarce o dużych oczkach
  • 1 duży (lub 2 mniejsze) pęczek białej, podłużnej rzodkiewki np. odmiany Sopel Lodu, pokrojonej na plasterki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać kalarepkę pokrojoną w słupki oraz rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. 
  • Dodać natkę pietruszki i koperek, ponownie wymieszać.
  • W małej miseczce wymieszać jogurt z cukrem, solą i pieprzem. Spróbować i ewentualnie doprawić według smaku. 
  • Jogurtowy sos dodać do warzyw i wymieszać. 
  • Podawać od razu, aby zachować chrupkość warzyw.