Oryginalna mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki z jogurtem: zdrowa, pyszna, lekka

Oryginalna mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki z jogurtem to zdrowa, pyszna i lekka surówka. Wszyscy lubimy soczyste i chrupkie surówki wiosenne takie jak mizeria z ogórka, ale ta z kalarepki i rzodkiewki przewyższa wszystko. Jeśli chcecie możecie dodać ogórka. Przygotowanie kalarepkowo-rzodkiewkowej surówki jest proste i łatwe. Kalorii tu nie wiele, ale pożytku dla zdrowia całe mnóstwo!
Kalarepka i rzodkiewka - chrupkie kuzynki
Zarówno kalarepa, jak i rzodkiew należą do tej samej rodziny kapustowatych. Dlatego śmiało można je łączyć. Połączenie łagodnej kalarepki z pikantną rzodkiewką jest bardzo udane. Zazwyczaj oba te warzywa stosuje się oddzielnie w pysznych surówkach i daniach gotowanych. Oto kilka sprawdzonych przepisów na chrupkie surówki:
Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża
Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę
Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek
Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża
Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 spora kalarepka, pokrojona w słupki lub startą na tarce o dużych oczkach
- 1 duży (lub 2 mniejsze) pęczek białej, podłużnej rzodkiewki np. odmiany Sopel Lodu, pokrojonej na plasterki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać kalarepkę pokrojoną w słupki oraz rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.
- Dodać natkę pietruszki i koperek, ponownie wymieszać.
- W małej miseczce wymieszać jogurt z cukrem, solą i pieprzem. Spróbować i ewentualnie doprawić według smaku.
- Jogurtowy sos dodać do warzyw i wymieszać.
- Podawać od razu, aby zachować chrupkość warzyw.