Ogórki po libańsku: przepis kuchni libańskiej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuchnia libańska charakteryzuje się dużą ilością warzyw. Ogórki po libańsku to idealna przystawka na przyjęcie, ale również smaczny dodatek do klasycznego obiadu. Wystarczy świeży ogórek, trochę ziół i ogórek po libańsku gotowy!
Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne.
SKŁADNIKI
- 2 świeże ogórki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- natka pietruszki (około 4 łyżek)
- pęczek mięty (około 8 łyżek)
- 8 łyżek wody z dodatkiem esencji pomarańczowej (woda pomarańczowa)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka z pokrywką wlewamy ocet, olej, wodę pomarańczową, cukier, sól i pieprz.
- Przykrywamy i potrząsając mieszamy dokładnie.
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Natkę pietruszki i miętę siekamy.
- Kiedy cukier się rozpuści do sosu dodajemy pokrojonego ogórka, miętę i pietruszkę. Całość przykrywamy i odstawiamy na noc.
- Następnego dnia odcedzamy i sałatka gotowa.
- Dekorujemy listkami mięty.