Ogórki po libańsku: przepis kuchni libańskiej

2021-03-29
Ogórki po libańsku: przepis kuchni libańskiej
Autor: thinkstockphotos.com Charakterystyczną cechą kuchni libańskiej jest  duża liczba przepisów z warzywami
łatwy
30 min
4

Kuchnia libańska charakteryzuje się dużą ilością warzyw. Ogórki po libańsku to idealna przystawka na przyjęcie, ale również smaczny dodatek do klasycznego obiadu. Wystarczy świeży ogórek, trochę ziół i ogórek po libańsku gotowy!

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne.

SKŁADNIKI

  • 2 świeże ogórki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki (około 4 łyżek)
  • pęczek mięty (około 8 łyżek)
  • 8 łyżek wody z dodatkiem esencji pomarańczowej (woda pomarańczowa)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka z pokrywką wlewamy ocet, olej, wodę pomarańczową, cukier, sól i pieprz.
  • Przykrywamy i potrząsając mieszamy dokładnie.
  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • Natkę pietruszki i miętę siekamy.
  • Kiedy cukier się rozpuści do sosu dodajemy pokrojonego ogórka, miętę i pietruszkę. Całość przykrywamy i odstawiamy na noc.
  • Następnego dnia odcedzamy i sałatka gotowa.
  • Dekorujemy listkami mięty.