Kapusta pekińska z musztardą francuską: łatwy przepis na kapuścianą surówkę
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kapusta pekińska z musztardą francuską to surówka całoroczna. Jeśli chcesz nadać jej wiosennych charakter, dodaj świeżego ogórka i rzodkiewkę. Oto łatwy przepis na kapuścianą surówkę z wyrazistym winegretem! Smacznego!
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska
- 1/2 ogórka wężowego (opcjonalnie)
- 1/2 pęczka rzodkiewek (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 1/2 łyżki starofrancuskiej musztardy ziarnistej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokrój drobno. Ogórka pokrój na półplasterki. Rzodkiewkę na cienkie plasterki.
- Wszystkie warzywa wymieszaj razem.
- Z oliwy, soku cytrynowego, miodu i musztardy utrzyj winegret. Przypraw go solą i pieprzem.
- Winegretem polej surówkę. Wymieszaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?