Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
2021-03-29
![Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Gc2o-GoNc-fpiU_zupa-z-dyni-pizmowej-przepis-malgorzaty-raduchy-lato-z-radiem-664x442.jpg)
łatwy
45 min
4
Tutaj 400 lat historii przeplata się z teraźniejszością. Kameduli w Rytwianach prowadzili bardzo skromne życie, a ich kuchnia opierała się na własnych plonach z ogrodu i leśnym runie. A i dzisiaj ślady tej tradycji możemy znaleźć w ogrodach klasztornych, gdzie równe grządki są dokładnie opisane według nasadzeń i zasiewu. O słynnym kamedulskim kociołku już mówiliśmy w „Smakach Polskich”, to dzisiaj w Lato z Radiem pochwała zupy dyniowej.
SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa, około 2 kg
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 kawałek imbiru wielkości opuszki męskiego kciuka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 szczypta cynamonu
- sól
- 100 ml kwaśnej śmietany (śmietana 18% tłuszczu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polecam dynię piżmową - jest najłatwiejsza do obierania, co potwierdza pani Irena Sudoł, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Pustelni Złotego Lasu.
- Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle z posiekaną cebulą.
- Zalewamy bulionem warzywnym w ilości ok. 2 l na 1 dynię, dodajemy starty imbir i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min.
- Potem zupę blendujemy, dosmaczamy przyprawami – ja polecam kurkumę i curry oraz szczyptę cynamonu, który świetnie "podkręca" smak.
- Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego! – poleca Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.